X
تبلیغات
پیکوفایل
رایتل

مهاجرت تخصص ماست

گرد اوری راهای موفق برای مهاجرت

چهارشنبه 13 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 03:47 ب.ظ

از درخواست پناهندگی تا اقامت دائمی و شهروند شدن در سوئد






زیر آسمان سوئد:اگر مایل هستید در مورد شرایط پناهنده شدن به سوئد اطلاعات لازم را بصورت خیلی خلاصه و مفید بدست آورید و یا اینکه بدانید که چه مراحلی را باید طی کنید تا بتوانید پس از پذیرش درخواست پناهندگی تان اجازه اقامت دائمی سوئد را دریافت نمایید،مطلب زیر را حتما بخوانید.




منبع:
زیر اسمان سوئد


به کجا مراجعه کنم؟

اداره مهاجرت سوئد سازمانی است که مسئولیت دریافت و بررسی درخواست های پناهندگی در سوئد،تابعیت سوئدی (سیتزین شیپ) و درخواستهای مربوط به صدور و تمدید انواع ویزاها و یا اجازه های اقامت موقت و یا دائمی در سوئد را بر عهده دارد.این سازمان بر اساس مقررات کنوانسیون پناهندگی سازمان ملل متحد یا همان کنوانسیون ژنو در جهت محافظت از حقوق انسانی و اجتماعی افراد پناهجو یا نیازمند حمایت عمل می کند.

برای اینکه درخواست پناهندگی خودتان را تسلیم این اداره کنید باید وارد خاک سوئد شده باشید تا از طریق یکی از شعبات این اداره در سوئد بتوانید اقدام نمایید.ساختمان مرکزی در شهر Norrköping و شعبات آن در شهرهای استکهلم، گوتنبرگ و مالمو قرار دارد.

اگر مستقیما از یک کشور غیراروپایی آمده باشید،نخستین کشوری که بدان وارد شده اید کشوری است که باید در  آنجا درخواست پناهندگی نمایید.این یعنی آنکه شما اجازه ندارید در کشور دیگری بغیر از کشور اول درخواست پناهندگی کنید.

هنگامی که درخواست خود را رسما تسلیم اداره مهاجرت سوئد می کنید، "پناهجو"  Asylum محسوب می شوید.یعنی آنکه درخواست پناهنده شدن کرده اید ولی تا موافقت با درخواست شما و "پناهنده شدن"  Refugee هنوز فاصله دارید.

چه مدارکی برای تسلیم درخواست پناهندگی مورد نیاز است؟

۱- اثبات هویت

مهمترین مدرکی که در زمان تسلیم درخواست پناهندگی باید با خودتان همراه داشته باشید، گذرنامه یا پاسپورت شماست.اثبات هویت از طریق مدرک عکسداری که نام،تاریخ تولد و تابعیت شما را اثبات کند از اهمیت بسیار زیادی نزد اداره مهاجرت سوئد برخوردار است و مدت زمان رسیدگی به پرونده تان را کوتاهتر می کند.درصورتی که با ارائه اطلاعات نادرست درصدد پنهان کردن هویت اصلی خود باشید، با مشکلاتی از قبیل طولانی شدن زمان رسیدگی به پرونده و یا احتمال رد درخواست پناهندگی خود مواجه خواهید شد.درصورتی که نتوانید هویت خودتان را اثبات نمایید،موظف هستید در اسرع وقت در جهت اثبات هویت تان تلاش کنید و در صورت عدم همکاری برای مشخص شدن هویت تان، اداره مهاجرت مجاز است کمک هزینه روزانه تان را کاهش دهد.

همچنین توجه داشته باشید که درصورتی که بتوانید با ارائه هویت جعلی موفق به دریافت اجازه اقامت شوید، در هر زمان که هویت اصلی شما مشخص شود اداره مهاجرت می تواند اجازه اقامت دائمی شما را باطل نماید و شما را وادار به ترک خاک سوئد نماید.

۲- دلایل کافی

علاوه بر اثبات هویت، شما باید دلایل کافی و موجه برای تسلیم درخواست پناهندگی خود داشته باشید.شما باید سعی کنید که تمامی دلایل خود را بدون استثناء برای اداره مهاجرت بیان کنید و  مطلبی را ناگفته نگذارید.طبق قوانین اداره مهاجرت سوئد، شخصی بعنوان پناهنده پذیرفته می شود که به یکی از دلایل زیر در وطن خود مورد تعقیب یا مورد اذیت و آزار قرار گرفته شده باشد:

- نژاد پرستی

- ملیت

- مذهب یا باورهای سیاسی

- جنسیت یا گرایش های جنسی

- عضویت در برخی گروههای خاص اجتماعی


درصورتی که از بازگو کردن برخی حقایق در مورد علل اصلی پناهندگی خود خودداری کنید، اداره مهاجرت می تواند شما را  به دلیل اخلال در  روند پرونده و  تظاهر به  نیازمندی به پرداخت جریمه نقدی یا در موارد جدی تر به حبس حداکثر بمدت شش ماه محکوم نماید.همچنین درصورتی که اداره مهاجرت تشخیص دهد که نیاز به داشتن وکیل تسخیری دارید(امکان اخراج شما از سوئد برود)، شما می توانید با کمک وکیل تسخیری که خدمات وی بصورت رایگان در اختیار  شما قرار می گیرد از حقوق ازدست رفته خود دفاع نمایید.

پس از تسلیم درخواست پناهندگی شما چه اتفاقی می افتد؟

۱- انگشت نگاری

زمانی که در سوئد درخواست پناهندگی می کنید و درصورتی که بالای ۱۴ سال داشته باشید، از شما انگشت نگاری می شود. علت انگشت نگاری این است که اداره مهاجرت سوئد می خواهد بداند که آیا شما قبلا در سوئد و یا در کشور دیگری درخواست پناهندگی کرده اید یا نه! اداره مهاجرت سوئد برای حصول اطمینان از این وضعیت، از سیستم اطلاعاتی یکپارچه کشورهای عضو شنگن یا همان SIS بهره می برد و نام شما را در سیستم جستجو می کند.اگر در گذشته مرتکب جرمهای سنگین شده باشید(در Blacklist باشید) یا قبلا از حوزه اروپا سابقه اخراج شدن داشته باشید، نام شما  حتما در سیستم SIS ثبت شده است.

۲- مصاحبه

جهت تصمیم‌گیری بر روی پروندهٔ شما، مصاحبه‌ای با شما توسط آفیسر اداره مهاجرت صورت می‌گیرد.شفافیت شما در مصاحبه بسیار در روند پروندهٔ شما موثر است.

۳- کارت LMA

پس از تسلیم درخواست پناهندگی، یک قبض رسید پناهندگی به شما داده می شود و چند روز بعد یک کارت به نام کارت "ال.ام.آ " LMA که جایگزین قبض رسید قبلی است به شما داده می شود. این کارت را تا زمان دریافت پاسخ درخواست پناهندگی تان همیشه باید همراه خود داشته باشید چون نشان می دهد که پناهجوی سوئد هستید و حق دارید طی مدت رسیدگی به پرونده تان در سوئد باشید.درصورت موافقت یا عدم موافقت با درخواست پناهندگی شما، بایستی این کارت را مجددا تحویل اداره مهاجرت سوئد دهید.

نمونه کارت LMA

۴- تست رایگان زبان و سلامتی‌ بدن

تست رایگان زبان در صورت لزوم از سوی اداره مهاجرت جهت اطمینان از ملیت یا گروه نژادی شما انجام می‌‌شود. همچنین، یک تست چک آپ سلامتی‌ به صورت رایگان بر روی شما انجام خواهد شد.

۵- مسکن و کمک هزینه روزانه موقت

وقتی درخواست پناهندگی می کنید، اداره مهاجرت سوئد یک مسکن موقتی را در شهری به انتخاب خود در اختیار شما قرار می دهد.سکونت شما از نوع سکونت قرارگاهی است و شما در صورت انتخاب این نوع سکونت باید به شهری که قرارگاه در آنجاست نقل مکان کنید.درصورتی که پول نداشته باشید،سکونت قرارگاهی رایگان خواهد بود.

اگر مسکن را بخواهید خودتان تهیه کنید (بطور مثال به خانه اقوام و آشنایان خود در سوئد بروید)، اداره مهاجرت هزینه ای برای مسکن پرداخت نخواهد کرد.همچنین اگر برای امرار معاش روزانه خود پول ندارید می توانید کمک هزینه روزانه درخواست کنید و اگر با درخواست شما موافقت شود،اداره مهاجرت یک کارت بانک برای شما صادر می کند و به حساب آن کارت پول را واریز خواهد کرد.کمک هزینه روزانه روزی ۷۱ کرون برای افراد بزرگسال مجرد،روزی ۶۱ کرون برای افراد بزرگسال در یک خانوار،روزی ۳۷ کرون برای کودکان تا سن سه سالگی،روزی ۴۳ کرون برای کودکان ۴ تا ۱۰ سالگی و روزی ۵۰ کرون برای کودکان ۱۱ تا ۱۷ سالگی است.

درصورتی که در طول مدت رسیدگی به پرونده تان در سوئد کار پیدا کنید، می توانید کمک هزینه مسکن نیز درخواست کنید.اداره مهاجرت سوئد در صورتی که مدت استخدام شما بیش از سه ماه باشد و شما مجبور باشید که به شهری نقل مکان کنید که اداره مهاجرت در آنجا مسکن نداشته باشد، کمک هزینه مسکن پرداخت می کند.مبلغ این کمک هزینه برای افراد مجرد ماهیانه ۳۵۰ کرون و برای خانواده ها ماهیانه ۸۵۰ کرون می باشد.

۶- خدمات بهداشتی و درمانی موقت

شما از حق درمان پزشکی و دندان پزشکی اضطراری و همچنین درمان اورژانسی برخوردار هستید.مواردی که شامل این درمانها می شوند توسط اداره بهداری حوزه زندگی شما تعیین می شود.کودکان زیر ۱۸ سال از حق درمان کاملا مشابه کودکان و نوجوانان سوئدی برخوردار هستند.

برای هر مراجعه به مرکز درمانی یا بیمارستان، پناهجو تنها ۵۰ کرون برای ویزیت یا انجام آزمایش می‌پردازد.همچنین،در صورتی که پناهجو برای حمل و نقل‌های بیمارستانی  حداکثر تا سقف ۴۰۰ کرون ظرف شش ماه پرداخت کند، اداره مهاجرت هزینه‌های بالاتر از آن را جبران می‌کند.


مدت زمان لازم برای پاسخ گویی نهایی به درخواست پناهندگی

این زمان بسته به نوع پرونده شما و مدارک موجود در پرونده شما بسیار متغیر می‌‌تواند باشد.


ترک سوئد در صورت عدم موافقت اداره مهاجرت با درخواست پناهندگی

درصورتی که اداره مهاجرت سوئد پس از بررسی پرونده شما تشخیص دهد که شما فاقد دلایل کافی و لازم برای ماندن در سوئد هستید،اداره مهاجرت سوئد دستور اخراج بلادرنگ شما را صادر می کند و شما باید ظرف چهارهفته خاک سوئد را ترک کنید.اعتراض به تصمیم گرفته شده میسر است ولی شما حق ندارید در سوئد بمانید و منتظر دریافت پاسخ اعتراض تان باشید.شما باید اعتراض خود را بصورت کتبی بنویسید و حداکثر تا سه هفته پس از تاریخ ابلاغ حکم اخراج تان آن را تسلیم اداره مهاجرت کنید.رسیدگی به اعتراض شما  نسبت به حکم صادرشده یکبار دیگر توسط اداره مهاجرت مورد بررسی قرار می گیرد و اگر اداره مهاجرت تصمیم خود را تغییر ندهد،اعتراض شما را به دادگاه مهاجرت در یکی از سه شهر استکهلم،گوتنبرگ یا مالمو (بسته به واحد پناهندگی شما) ارجاع می شود.دادگاه مهاجرت رای نهایی را در نهایت صادر می کند.تصمیم رد درخواست یا اخراج شما تا چهارسال اعتبار دارد و اگر در این مدت مجددا به سوئد بازگردید،شما در اداره مهاجرت دیگر ثبت نام نخواهید شد و مشمول قانون پذیرش پناهندگان قرار نخواهید گرفت.

هزینه سفر و مسئولیت ترک کشور مستقیما با شماست ولی درصورتی که برای بازگشت همکاری لازم را با اداره مهاجرت داشته باشید،اداره مهاجرت سوئد شما را در سهولت مسافرت و بازگشت به کشور متبوعتان کمک می کند.درصورتی که پس از ابلاغ حکم اخراج تان اداره مهاجرت تشخیص دهد که برای بازگشت همکاری نمی کنید،اداره مهاجرت مجاز است کمک هزینه روزانه احتمالی شما را کاهش دهد و همچنین درصورت مخفی شدن شما مجاز است دستور بازداشت شما را صادر نماید. پلیس سوئد موظف خواهد بود شما را جهت دستگیری تحت نظر قرار دهد و پس از بازداشت شما را به بازگشت به کشور متبوع تان وادار نماید.کودکان در موارد استثنایی بازداشت خواهند شد.

ممکن است اداره مهاجرت سوئد با درخواست پناهندگی شما مخالفت کند ولی لزوما دستور اخراج بلادرنگ شما را صادر نکند.در این حالت، باید ظرف دو هفته سوئد را ترک کنید.

نمودار نمایش روند درخواست های پناهندگی سوئد تا سال ۲۰۰۸ میلادی


کار در سوئد در دوران پناهجویی

طبق قوانین موجود اداره مهاجرت سوئد، شما مجاز هستید از زمان تسلیم درخواست پناهندگی خود بدون نیاز به داشتن ویزای کار در سوئد کار کنید.اگر بتوانید در دورانی که در انتظار پاسخ اداره مهاجرت سوئد به درخواست پناهندگی خود هستید کاری پیدا کنید، در صورت رد درخواست شما از سوی اداره مهاجرت، می توانید درصورتی که شش ماه کار کرده باشید تحت شرایطی خاص اجازه اقامت دریافت کنید.یکی از شروط دریافت اجازه اقامت این است که قبلا هویت خود را با ارائه مدرک شناسایی معتبر اثبات کرده باشید.شرط دیگر این است که اداره مهاجرت تشخیص دهد که مدت زمان رسیدگی به پرونده شما از چهار ماه فراتر خواهد رفت.

برای اطلاعات بیشتر از شرایط کاردر سوئد به اینجا بروید.

صدور اجازه اقامت در صورت موافقت اداره مهاجرت با درخواست پناهندگی

اگر با درخواست پناهندگی شما موافق شود،معمولا به شما یک  اجازه اقامت دائمی یا در موارد استثنایی اجازه اقامت با محدودیت زمانی حداقل سه سال داده می شود ولی اجازه اقامت هرگز از یکسال کمتر نخواهد بود.درصورتی که اقامت دائمی دریافت کرده باشید، دیگر پناهجو نیستید و می توانید همانند یک سوئدی در کشور کار و زندگی کنید.درصورتی که برای دریافت اقامت سوئد، هویت جعلی ارائه کرده باشید یا اعمال بزهکارانه کرده باشید و یا آگاهانه اطلاعات موردنیازی که می توانسته در صدور اجازه اقامت شما اهمیت داشته باشد را ارائه نکرده باشید، اجازه اقامت دائمی شما می تواند لغو شود.

نمودار نمایش میزان دریافت اجازه اقامت در سوئد بر اساس نوع مهاجرت در سال ۲۰۰۸ میلادی


چه زمانی پس از دریافت اقامت دائمی می توان برای سیتیزن شیپ سوئد اقدام کرد؟

شما بعنوان "پناهنده" می توانید پس از دریافت اجازه اقامت دائمی خود در صورتی که  حداقل چهارسال از زمان زندگی شما در سوئد بگذرد، درخواست سیتیزن شیپی سوئد کنید.مدت زمان چهارسال از تاریخی محسوب می شود که شما وارد خاک سوئد شده اید.اگر در طول این مدت سفرهای کوتاه به کشور زادگاهتان داشته اید مشکلی نیست ولی اگر پس از دریافت اقامت دائمی سوئد مدت زمان زیادی را در خارج از سوئد بوده اید، مدت زمان چهارسال شما دچار وقفه می شود و اولین تاریخ ورودتان به سوئد پس از اقامت بلندمدت تان در کشور زادگاهتان بعنوان تاریخ جدید محسوب می شود.

اما اگر پناهنده نیستید و بعنوان "اتباع خارجی"  Foreign citizen به منظورهای دیگری (از جمله کار در سوئد)  به سوئد آمده اید می توانید پس از حداقل چهارسال کار در سوئد برای اقامت دائمی سوئد و پس از حداقل پنج سال برای دریافت سیتیزن شیپ اقدام کنید.

توجه: دانشجویان میهمان یا کسانی که به منظور تحصیل به سوئد می آیند (حتی در صورت پذیرش در مقطع دکترا) شامل قوانین مربوط به درخواست اقامت دائمی یا سیتیزن شیپ سوئد نمی شوند.دانشجویان برای دریافت اقامت دائمی سوئد ابتدا باید کار مناسبی پیدا کنند تا بتوانند بر اساس آن برای ویزای کاری اقدام کنند و یا می توانند از راههای دیگری همانند ازدواج با یک تبعه سوئدی و یا تسلیم درخواست پناهندگی اقدام کنند.البته تسلیم درخواست پناهندگی درصورت دانشجو بودن شما در سوئد توصیه نمی شود.برای اطلاعات بیشتر اینجا را بخوانید.



تفاوت بین دریافت اجازه اقامت دائمی با دریافت سیتیزن شیپ در چیست؟

درصورتی که شهروند سوئد باشید و یا سیتیزن شیپ یا حق شهروندی سوئد را داشته باشید، شامل مزایای زیر خواهید شد:

- حق رای در پارلمان سوئد

- حق برگزیده شدن در انتخابات پارلمانی و ورود به پارلمان سوئد بعنوان شهروند سوئدی

- حق استخدام در اداره پلیس یا ارتش

- حق کار در یکی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا


آیا با تولد فرزند در خاک سوئد، امتیاز شهروندی به والدین او تعلق می گیرد؟

در سوئد،وضعیت سیتیزن شیپی کودک شما تابع قانون نوع سیتیزن شیپی پدر و مادر کودک است نه محلی که کودک در آن متولد می شود. این یعنی آنکه وضعیت شهروندی پدر و مادر وضعیت شهروندی کودک را تعیین می کند.برای اطلاعات بیشتر اینجا را ببینید.


جدول روند مهاجرت به سوئد در سال ۲۰۰۸ میلادی بر اساس ملیت مهاجرین


منبع:
زیر اسمان سوئد